Harry de Jonge: Een heilzame ervaring

Ze zijn er nog steeds, professionals die de toekomstplannen van bestuurders en managers van “hun” organisatie niet delen en stevig positie kiezen. De rebel met een reden! De betrokkenheid op hun werk gaat vaak ten koste van henzelf, hun gezin en de andere mensen die er voor hen toe doen. En al te vaak komen ze terecht in een situatie waar niemand gelukkig van wordt. Waar de werkdruk te hoog is verdwijnt het zicht op het eigen handelen. En ligt een burn-out op de loer.

 

Jos van der Horst schreef  het boek “Rebel met een reden ” in de eerste plaats voor deze groep betrokken professionals. Van der Horst beschrijft in het eerste deel de passie en de valkuilen van de “rebel”. Wat zijn de gevolgen van jouw handelen?  Voor wie zich in de rol van rebel herkent is het ongetwijfeld confronterend maar ook leerzaam. Kijk naar je zelf: welke echte invloed kun je uitoefenen vanuit jouw betrokkenheid en positie.  Alleen deze benadering al maakt het een waardevol boek: het gaat verder dan het doorsnee managementboek. In het tweede deel gaat het om het maken van keuzes. Wanner kies je voor je eigen welzijn en gezondheid?  Van der Horst biedt handvatten om de eigen, persoonlijke situatie in kaart te brengen. Suggesties om uit de impasse te geraken en op zoek te gaan naar een andere perspectiefvolle weg. Om te onderzoeken of je ervaring en je competenties op een andere plek niet beter tot hun recht komen.

En dan de bestuurders en managers en al die andere leidinggevenden die bij hun voorstellen tot koersverandering e.d. zeggen last te hebben van deze kritische rebellen. Dit boek is, in de tweede plaats, ook aan hen een uitnodiging om kennis van te nemen. Het zou  wel eens een heilzame ervaring kunnen zijn.